Съвременната дентална медицина – лечение на кариес и обща грижа

Здраве

Грижата за здравето на целия организъм е основен фактор за успешното предотвратяване на проблеми със зъбите. Най-разпространените болести на устната кухина са кариесът и парадонтитът. Наред с неправилното хранене, липсата на хигиена и нередовност в посещенията при стоматолог, учените добавят в групата на главни виновниците за стоматологични проблеми, хронични болести, сърдечно-съдови заболявания по дихателната система и други.

Ранната диагностика и общата дентална медицина имат за цел да предотвратят неинвазивни методи на лечение. Превантивно взетите мерки са гаранция за качествено здрави и бели зъби, красивата усмивка е като магнит за чуждите погледи и огромна доза самочувствие.

Според СЗО 60-90% от учениците и 100% от възрастните се сблъскват с болести на устната кухина, които им причиняват болка и дискомфорт. Лидер сред заболяванията в денталната медицина е кариесът.

Какво трябва да знаем за Денталната медицина, как и кога да потърсим стоматолог и какви мерки да взимаме в различните ситуации, нека научим сега:

Знаете ли, че поддържане на зъбите и венците в добро състояние може да ви спести редица заболявания и бъдещи проблеми. Денталната медицина не спира своят прогрес. Напредък в лечението са редица нови методи за борба с образуването на кариес, парадонтит, орална кандидоза, поставяне на зъбни импланти, брекети и т.н. В някои от тях се включва терапия с озон, използват се лазери. Всичко това цели париране на заболяването в начален етап, стопиране развитието на бактерии, коригиране на неправилно разположение на зъби или възстановяване на загубени зъби, предпазване от поява на последващи симптоми

Колко често трябва да се посещава зъболекар – най-добре е редовните прегледи за деца да се правят един път на шест месеца, а при възрастните един път в годината.

Какво се случва, ако не се диагностицира навреме кариес – съвременните методи за диагностициране при преглед за наличие на кариеси, могат да бъдат визуализирани, чрез специални багрила. Съществуват много физикални методи за ранна диагностика, чрез рентгенография, компютърна томография, измерване на съпротивление, ултразвукова диагностика, лазерна флуроресцениция и т.н. Някои от тези методи са твърде скъпи, други недостатъчно точни, но лазерната флуросценция осигурява точност и е достъпна за всеки. Повече за тях може да научите в стоматологичен кабинет Благоевград.

Още за редовните прегледи – парадонтопатия, орална кандидоза, кървене на венците, кариеси и още много са заболяванията по устната кухина, които могат да бъдат преодолени с редовни посещения за стоматолог. Такива са от решаваща роля за ранната диагностика в денталната медицина. Възпаления на венците, както и начални фази на развитие на кариес протичат много често без видими симптоми, прогресират бързо и в крайна сметка може да се стигне до загуба на зъб или група зъби.

Подобни Публикации

  • Спортно-елегантна визия, лека небрежност и много удобство. Това обещава и модата през есента и зимата на 2015/2016 г. С маркови спортни стоки за жени и мъже може да получите много повече от стилна елегантност. Нещо повече, когато тялото е облечено в естествени и висококачествени материи, то може да долови удоволствието…
  • Обзавеждането в съвременните жилища е твърде разнообразно и може това многообразие на пазара провокира честата смяна на мебели. Къде обаче съхраняваме старото обзавеждане и кой да се погрижи за всички излишни неща от дома. Потърсихме мненията на специалисти по почистване на тавани мазета.
  • Хромотерапията е позната по света като цветолечение, макар, че не е придобила голяма популярност в България, тя все пак започва да се практикува в СПА центрове, в санаториуми и клиники за рехабилитация. Трябва обаче да се каже, че нейното благотворно въздействие върху здравето и емоциите на човек е известно от…